Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi insan vücudunun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir sistemdir.

Vücudumuzda bir kan hücresi çeşidi olan alyuvarların bulunduğu sisteme lenf sistemi denir ve damarlar içinde dolaşan alyuvarlar vücuda giren tanımadığı yabancı hücreleri ( virüs, bakteri, mantar vb ) yok ederek hasta olmamızı engeller.Kısaca anlattığımız bu sistem bağışıklık sistemimizi oluştur.G

  • Vücudu yabancı ve zararlı maddelerden korur.
  • Bu sistem vücudumuza giren milyonlarca bakteri, virüs, mikrop, toksin ve parazitlere karşı korumak için düzenlenmiştir.
  • Bağışıklık sistemi vücuda herhangi bir tanınmayan hücre girdiğinde karşı bir cevap üretir.
  • Bağışıklık sistemi ile ilgili çalışmalar son yıllarda giderek artmıştır.
  • Bilgisayar bilimcileri, matematikçiler ve diğer bilim sahalarından araştırmacılar özellikle bu sistemin sahip olduğu yetenekler ile ilgilenmektedirler.
  • Karmaşıklık açısından en az beyin kadar karmaşıktır.

Alyuvarlar oldukça akıllıdır, hafızaları vardır. Daha önce savaştığı bakteri ve virüsleri tanırlar ve tanıdığı bakteri ve virüslere karşı hızlı sonuçlar alarak onları hastalık yapmadan etkisiz hale getirirler.

Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler vücut dışından gelen yabancı hücrelerin (bakteri, virüs) sebep olduğu hastalıkları çok kolay atlatabilir yada hiç etkilenmeden atlatabilir.

Günümüzde yaşadığımız Covid-19 virüsüne karşı ise şu an itibari ile iyileşmek için en güçlü silahımız bağışıklık sistemimizin güçlü olmasıdır. Covid-19 virüsüne yakalanan kişiler kaç yaşında olursa olsun güçlü bağışıklık sistemine sahip olanlar iyileşmekte ve taburcu olmaktadır.

Sadece Covid-19 ‘a karşı değil bütün mantar, bakteri ve virüse karşı bağışıklık sistemimizin güçlü olması önemlidir.

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Atılacak Adımlar:

Bol su içmek

Vücuttaki tüm besinleri ve atıkları kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücü olan su; bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Besinlerin hücrelere işlenmesinde, vücudun gereksiz gördüğü atıkların atılmasında, bakteri ve virüslere karşı savaşılmasın da yardımcı olur. Yeterli su tüketimi kanın tüm hücrelere yeterli seviyede oksijen taşımasını sağlar. Günde en az iki litre su tüketmeliyiz.

bağışıklık sistemi
Bol bol su tüketmeliyiz.

Düzenli Beslenme

Bağışıklık sisteminin zayıflamasında ki en yaygın sebeplerin arasında besin yetersizliği gelir. Yeterli protein alımı, vitamin ve mineraller açısından zengin meyve ve sebze tüketimi büyük önem taşıyor. Özellikle C vitamini açısından zengin olan besinler vücut direncini arttırır. Paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıdalar, kafein ve alkolün fazla tüketimi, sigara kullanımı ise bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

bağışıklık sistemi
Meyve ve Sebzeleri yıkamalıyız.

Uyku Düzeni

Güçlü bir bağışıklık sisteminin etkenlerinden biri de uykudur. Düzensiz ve az uyuyan kişilerde vücut direnci düştüğü için hastalıklara daha kolay yakalanma riski doğabilir.

bağışıklık sistemi

Düzenli egzersiz

Egzersiz yapmanın bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi oldukça önemlidir. Lenf sistemi egzersiz ile birlikte harekete geçmekte ve hastalıklara karşı daha etkili bir hale gelmektedir. Özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra yapılan egzersizin bağışıklılık sistemine olan etkisi oldukça destekleyici yöndedir.

Hava kirliliği

Sonbaharda hava değişimi ile birlikte aniden kuruyan hava, solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Viral olarak nitelendirilen hastalıklar ani ısı düşüşüyle ortaya çıkarken kuruyan hava ve hava kirliliği virüslerin hızla çoğalmasına neden olabilir.

Kötü alışkanlıklar

Güçlü bir bağışıklık sisteminin önündeki engellerden biri de alkol ve sigara tüketim oranıdır. Sigara içenler ve yoğun alkol tüketenlerde hastalıklara karşı savunmasız kalma ve bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilmektedir.

bağışıklık sistemi
Yoğurt ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerdir.

Gereksiz antibiyotik kullanımı

Doktor önerisi olmadan kullanılan gereksiz antibiyotikler vücutta dirençli mikropların gelişmesine neden olurken, antibiyotiğe karşı direnç oluşmasına yol açar.

Önemli Hatırlatma: Bağışıklık sistemimizin güçlü olması önemlidir fakat bakteri,virüs ve mantarları vücudumuzdan içeri girmesine engel olmak için hijyen kurallarına dikkat etmemizde bir o kadar önemlidir. Bu yüzden ellerimizi uygun biçimde 20 saniye kuralına uygun yıkamak, temiz kıyafetler giymeli, temiz ortamlarda bulunmalıyız.

bağışıklık sistemi

Kaynakça:
http://adudspace.adu.edu.tr:8080/jspui/bitstream/11607/2611/1/2014-25%2C30.pdf

Seda Üşümez

Güncel konular için facebook , instagram ve google+ üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere.

Cevap Yaz