Motivasyonumu Nasıl Yükseltebilirim?

Motivasyonunuzun düşük olduğunuzu düşündüğünüzde yaptığınız çalışmaların oldukça verimsiz olduğunu ve bunun sonuçları olarakta ders notlarınızın, netlerinizin düşük olduğunu görürsünüz.

Hepimizin hemen hemen yaşadığı bu durum oldukça normal olmakla beraber uzun sürmesi durumunda bütün emeklerimizin boşa gitmesine ve sonrasında depresyona kadar uzanan ciddi sonuçları olabilir. O yüzden motivasyonunuz düşük olduğunda kendinize anlayış göstermekle beraber bunun nedenlerini araştırmaya başlamak en iyi çözümdür.

Yaptığınız işlere, çalıştığınız derslere kısa süreli ara vermek iyi gelebilirken motivasyon düşüklüğünün devam etmesi durumunda zihinsel süreçlerimizi yeniden gözden geçirerek sorunu çözebiliriz.

Öncelikle motivasyonunun Türkçe anlamını ele alalım.

En basit tanımı ile; Bir işi yapmak için içimizde duyduğumuz güçlü isteğe motivasyon denir.Latince kökeni harekete geçmektir.Bizleri harekete geçiren güç, istek demektir.

Motivasyon Kaynakları Nelerdir?

Motivasyon iki kaynaktan beslenir:

Birincisi içsel kaynaklar ikincisi ise dışsal kaynaklar.

Bizi en çok başarıya,  mutluluğa ve hayattan zevk almaya götürecek yol elbette ki içsel kaynaklardır. Yola neden çıktığını bilen bir kişi ,kuru bir dal parçası gibi savrulmayan kişidir. Varacağı yere ulaşamasa bile süreçleri en iyi şekilde değerlendirip mutlulukla yolda ilerlemek hayat amacımız olmalıdır.

Bu yazımızda sizinle motivasyon kaynağımızın içsel olmasını konuşacağız. Hepimizin içinde bizleri besleyen bizlere yol gösteren o sesi tekrar bulmak için bu yazıya devam edeceğiz.

Dışsal kaynaklar ise daha çok para, aile, şöhret vb. nedenlerle beslenir. Bunlarda motivasyon kaynağı olabileceği gibi bize mutluluğu getirip getirmeyeceği şüphelidir.

Motivasyon düşüklüğünün nedenlerini bulmak için neler yapabiliriz?

Motivasyonunuzun düşük olduğunu fark ettiğinizde kendinize şu önemli soruları sorun ?

  1. Elinize kağıt kalemi alın ve cevapları yazmaya başlayın .
  2. Ben ne istiyorum? Neleri yapmaktan hoşlanıyorum? Hedefim nedir?
  3. İstediğim ulaşmak istediğim hedefler için neler yapıyorum ?
  4. Bu hedeflere ulaşmak için neyi doğru yapıyorum ?
  5. Bu hedeflere ulaşmak için neleri eksik yapıyorum?
  6. Hedeflerime ulaşmak için bana kimler ya da neler yardım edebilir?

Bütün bunları yazmak beyninize sorunun ,motivasyon eksikliğinin nedenini somut bir şekilde gösterir. Beynimiz bu şekilde çalışır. Bildiği, gördüğü sorunları çözmekte harika bir bilgisayardır. O yüzden sadece bunları yazmak bile sizin için harika bir adım olacaktır.

Motivasyon için yapılması gerekenler nelerdir?

Yukarıdaki cevapları yazdıktan  sonra yapılacak motivasyonumuzu yükseltmek için adımlar şunlardır:

Kendinize küçük bir defter alın  ve her gün yaptığınız doğru ve yanlış sayısını yazın . Şu an ki karne ortalamasını da yazabilirsiniz. Burası sizin başlangıç noktanız. Başlangıç noktası önemli çünkü geriye dönüp baktığınızda ne kadar ilerlediğinizi görmek sizi daha da motive edecektir.

Başlangıç noktamızı belirledikten sonra hedeflerimizi altına yazalım. Hedef yazmanın en önemli noktası adım adım yazılmış olmasıdır. Kendinizi tepeleri aşan bir insan olarak düşünürseniz, aşacağımız her tepe için küçük küçük adımlar atıyor olacaksınız. Tepeyi büyük adımlarla ya da bir seferde çıkmaya çalışmak çok zor ve yorucu bir iştir.

Örnek : Şu anki durumum Fen netim : 12

Hedefim Mart ayı sonuna kadar Fen netim : 15 olacak.

Gördüğünüz gibi hedefimize ulaşmak için küçük bir adım atıyoruz.Mart ayındaki hedefim Fen’den 20 net yazmanız durumunda bu çok gerçekçi bir hedef olmayacaktı ve sizin motivasyonunuzu daha da düşüren, belki de hüsrana uğratan bir durum yaratmış olacaktınız. Mart ayının sonunda 15 neti yakalamakta sizin motivasyonunuzu yükseltecek ve çalışmalarınızdan daha da keyif alan bir insan haline dönüştürecektir. Bu motivasyonla hedefinizi daha da yükseltebilecek bir zihin yapısına kavuşabilirsiniz.

Mart ayının sonuna geldiğinizde de Nisan ayı için bir hedef koyun ve bu sefer hedefinizi yükseltin .

Örnek : Nisan ayı Fen netim : 17 net gibi.

Bu defter sizin isterseniz uzun yıllar kullanacağınız bir defter olsun fark etmez hedeflerinize ulaşmak için onu belirlemek ve küçük parçalara ayırarak ilerlemek çok daha anlamlı ve başarı getiren bir durumdur .

Küçük bir not : Bütün bu motivasyon düşüklüğünüzün sebebi de gelecek korkusu ya da kendinize küçük yaşlardan beri edindiğiniz olumsuz inançlar olabilir.

1-)Farkında olun

Bunlarla baş etmenin yollarından bazıları şunlardır:

Farkında olmak aslında çözümün yarısıdır.

Hislerinizin farkında olun ,niçin korkuyorsunuz, yoksa beyniniz  aslında senaryo mu yazıyor fark edin.

(Beynimiz çoğu zaman bizi olası sonuçları göstererek korumak ister ve bu sırada hiç olmayan durumları, senaryoları döndürür durur. Buna alıştıysanız fark etmeniz zaman alır ama merak etmeyin zamanla kontrol edebilirsiniz.)

2-)Sorgulamadan kabul ettiğiniz her şey inançtır.

Onları fark edin .’’Bu zaten böyledir. Ben  beceremem ,Ben derslerden anlamam, Ben tembel bir öğrenciyim.’’ gibi çok fazla olumsuz inanç geliştirmiş  olabilirsiniz.

Bunları fark edip dönüştürmediğimiz sürece hayatınız boyunca sizinle kalabilirler. O yüzden hayatınızda neleri sorgulamadan kabul ettiğinizi fark edin. Hepiniz çok değerlisiniz ve bu ülkenin geleceğisiniz. Bu tarz inançlarda sıkışıp adım atmaktan çekinmeyin. Motivasyonun Türkçesinin harekete geçmek olduğunu unutmayın.

3-)Hayal Kurun :

Kendinizi hayalinizin ne kadar büyük olduğuna aldırmadan sürekli o hayali kurun. Oradaki mutluluğu ve hisleri sanki olmuş gibi hissedin.

Atatürk Lisesi’ne gitmekse hayaliniz.Her sabah uyandığınızda kendinizi Atatürk Lisesi’nin formasını giyerken ve Atatürk Lisesi’ne giderken hayal edin. Kendinizi Atatürk Lisesi’ndeki bir öğretmene soru sorarken hayal edin. Beynimiz hayal ve gerçeği ayırmada o kadar da iyi değil.Bu yüzden hayalinizi gerçekmiş gibi algılayıp ordaki hislere ulaşmak için bütün nöronlarını harekete geçirecektir.

Eğer bu yazıyı okuduysanız içinizde hedeflerinize ulaşmak için önemli bir arzu yatıyordur ve sizler o arzunun peşinden gidip hedeflerinizi gerçeğe dönüştürebilme yeteneğine sahipsiniz.

Sevgilerle…

Seda Üşümez

Güncel konular için facebook , instagram ve google+ üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere.

Cevap Yaz