Bitkiler

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

Doğada milyonlarca canlı vardır. Bunların her birini incelemek çok zordur. Bu yüzden canlıları benzerlik ve özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Böylece milyonlarca olan canlıları inceleme kolaylığı sağlanmıştır. Canlıları benzer ve farklı özelliklerine göre dört ana gruba ayırırız. (Mikroskobik canlılar, Bitkiler, Hayvanlar, Mantarlar) Bunlarda kendi içlerinde gruplara ayrılır. Buna göre canlılar:

1.Mikroskobik Canlılar

2.Mantarlar

  • Şapkalı mantarlar
  • Küf mantarı
  • Maya mantarı
  • Hastalık yapıcı mantarlar

3. Bitkiler

  • Çiçekli Bitkiler
  • Çiçeksiz Bitkiler

4. Hayvanlar

  • Omurgalı Hayvanlar
  • Omurgasız Hayvanlar

3. Bitkiler

Dünya’da yaklaşık olarak 500,000 bitki çeşidi vardır. Güneş ışığı altında yapraklarında karbondioksit ve suyu kullanarak canlıların yaşamını sağlayan oksijen ve besini üretir. Çiçek bitkinin üreme organıdır. Yapısında çiçek bulunduran bitkilere “çiçekli bitki”; çiçek bulundurmayan bitkiye ise “çiçeksiz bitki” denir.

1.Çiçekli Bitkiler

Çiçekli bitkiler; kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımlarından oluşurlar.

a. Çiçek: Bitkinin üreme organıdır. Renkli ve güzel kokusu sayesinde böcekleri kendine çeker. Bu durum tozlaşma ihtimalini arttırır.

b. Yaprak: Bitkinin yeşil renkli yaprakları fotosentez ile besin ve oksijen üretilmesini sağlar. Ayrıca üzerinde bulunan gözenekler bitkinin solunum yapmasını sağlayarak oksijen alır ve dışarıya karbondioksit verir. Aynı gözenekler bitkinin terleme ile su ve minerallerin atılmasını sağlayarak boşaltım yapar.

c. Gövde: Yaprak ve çiçeği taşıyarak bitkinin dik durmasını sağlar. Ayrıca kök topraktan alınan su ve madensel tuzları bitkinin diğer kısımlarına, yaprağın ürettiği besini bitkinin gerekli kısımlarına taşır.

d. Kök: Bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır. Topraktan su ve mineralleri yapısında bulunan emici tüyler sayesinde alır.

Çiçeğin Yapısı:

  1. Dişi Organ
  2. Erkek Organ
  3. Taç Yaprak
  4. Çanak Yaprak

2.Çiçeksiz Bitkiler

Yapısında çiçek bulundurmayan bitkidir. Eğrelti otu, kara yosunu, su yosunu (alg), at kuyruğu, kibrit otu, ciğer otu çiçeksiz bitkilere örnektir.

Güneş ışığını kullanarak besin ve oksijen üretirler.

Çiçekli ve Çiçeksiz Bitki arasındaki farklar:

bitkiler

Bizlere destek olmak için sayfamızın en alt kısmına yorum yapabilir veya sosyal medyadan çalışmalarımızı paylaşabilirsiniz. Geri bildirimleriniz bizim için önemli. Güncel bilgiler için facebook ve instagram üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere…


Cevap Yaz