Kütle ve Ağırlık

Yer Çekimi Kuvveti Nedir?

Bir cismi belli bir yükseklikten serbest bıraktığımızda hızlanarak yere düşer. Bunun nedeni Dünya’nın merkezinden cisimlere uygulanan bir kuvvetin olmasıdır. Dünya’nın cisimlere uyguladığı bu kuvvete yer çekimi kuvveti denir.

Yer çekimi kuvvetinden dolayı belli bir yükseklikten bırakılan cisimler yere düşer.

caution-smallYer çekimi kuvveti  temas gerektirmeyen kuvvettir ve her zaman yer kürenin merkezine doğrudur. Bundan dolayı serbest bırakılan cisimler yere düşer.

 

Ağırlık

  • Bir cisme uygulanan yer çekimi kuvvetidir.
  • Ağırlık bir kuvvettir ve dinamometreyle ölçülür.
  • Birimi Newton (N)’dur.

Kütle Çekim Kuvveti

Bütün gök cisimleri üzerinde bulunan cisimlere çekim kuvveti uygular. Bu çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir. Dünya’nın cisimlere uyguladığı kütle çekimine de yer çekimi denir. Her gezegenin büyüklüğü ve kütleleri farklı olduğundan farklı çekim kuvvetine sahiptir.

Örneğin;

1 kg’ lık cismin ağırlığı en büyük gezegenimiz olan Jüpiter’de daha büyüktür (23,3 N) Dünya ise daha küçüktür (9,81 N).

gezegenlerde kütle ve ağırlık

caution-smallDünya’nın büyüklüğü Ay’dan daha fazladır. Bunun için Dünya’daki çekim kuvveti Ay’ın çekim kuvvetinden büyüktür. (Yaklaşık 6 katıdır)

 

Dünya’nın Her Noktasında Ağırlık Aynı mıdır?

dunya-uzerinde-agirlik

Dünya, kutuplardan basık ekvatordan şişkin bir yapıya sahip olduğu için yerin merkezine uzaklığı ekvatora göre daha küçüktür. Bu nedenle bir cismin kutuplardaki ağırlığı ekvatordaki  ağırlığından fazladır. Yani, Dünya üzerinde ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe cisimlerin ağırlığı azalır.

caution-smallDeniz seviyesinden dağın yükseklerine doğru çıkıldıkça Dünya’nın çekim kuvveti azalır; yani ağırlık azalır.

 

Kütle ve Ağırlık

Bir cismin sahip olduğu değişmeyen madde miktarı kütledir. Kütle ve ağırlık aynı kavramlar değildir. Kütle ve ağırlık arasındaki farklar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

kutle-agirlik-arasindaki-farklar

Kütle ile Ağırlığı Nasıl Ayırırım?

kutle-ve-agirlik-fark

Bu Hasan. Hasan Atılgan-1 uzay gemisinin kaptanı. Biz biliyoruz ki Hasan evrendeki diğer birçok şey gibi taneciklerden oluşmuş. Diyelim ki Hasan 100 milyon tanecikten oluşsun ve uzayda Dünyadan Satürne bir görev için gönderilsin. Hasan’ın Dünyadaki tanecik sayısı 100 milyondu. Satürne gidince bu tanecik sayısı değişir mi? Tabiki Hayııırrr!! Hasan giderken bütün taneciklerini yanında götürdü. Yani kütlesi(tanecik sayısı) değişmedi. Ama Hasan’ın taneciklerini Dünyada yerin merkezine doğru çeken bir kuvvet vardı:Yer Çekimi Kuvveti. Satürndeki bu çekim kuvveti Dünyadakinden çoookkkk fazla. Bu yüzden Hasan’ın tanecikleri Satürnde yerin merkezine daha çok çekildi. Bu yüzden ağırlığı(taneciklere etki eden çekim kuvveti) Dünyadakine göre daha çok arttı.

 

Böylelikle Kütle ve Ağırlık konusunu tamamladık. Umuyoruz ki bu konuyu yararlı bulmuşsunuzdur. Güncel konular için facebook google+ ve twitter üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

warningBizlere destek olmak için sayfanın en altına yorum yapabilir veya sosyal medyadan çalışmalarımızı paylaşabilirsiniz. Geri bildirimleriniz bizim için önemli. Tekrar görüşmek üzere.

 

Sonraki Konu >>

7 Yorum

  1. Ismail Kasım 15, 2016
    • Didem Kuruoğlu Kasım 15, 2016
    • Nihal Şen Kasım 15, 2016
  2. yusuf Kasım 25, 2016
    • Nihal Şen Kasım 26, 2016
  3. Şeyda Aralık 12, 2020
  4. Gizli Mart 3, 2021

Cevap Yaz