Bir önceki konumuzda Bileşke Kuvvet | Net Kuvvet konusuna değinmiştik. Şimdi ise Sabit Süratli Hareket konusuna bir göz atalım.
Sürat Nedir?
Hareket halindeki varlık ve cisimlerin süratleri vardır. Uçan kuş, yürüyen çocuk, koşan aslan hareket halindedir. 1 km’lik yolu, koşan ve yürüyen birisi aynı sürede bitiremez. Bu süre farkını süratlerinin farklı olmasıyla açıklayabiliriz. Hareketlinin süratını hesaplayabilmek için alınan yolun ve geçen zamanın bilinmesi gereklidir. Belli bir süratle hareket eden bütün cisimlerin hareket enerjisi vardır. Musluktan akan suyun, hareket eden uçağın, uçan kuşun, koşan çocuğun hareket enerjisi vardır.
Sürat
Hareketlinin birim zamanda aldığı yoldur. Aşağıda süratın formülleri gösterilmiştir.


Süratin birimi alınan yol ve geçen zamanın birimine göre değişir.
Süratı büyük olan varlıklar için km/h; süratı küçük olan varlıklar için m/s birimleri kullanılır. Süratı fazla olan hareketli eşit sürede daha fazla yol alır. Belli uzunluktaki yolu süratı fazla olan araç daha kısa sürede tamamlar.
Sabit süratle hareket eden araçlar eşit zaman aralıklarında EŞİT YOLLAR ALIRLAR.
Örneğin;
Yukarıdaki tabloda SABİT SÜRATLE hareket eden bisikletin belli sürelerde aldığı yol verilmiştir. Hareketliye ait yol- zaman grafiğini aşağıdaki gibi çizebiliriz.
Grafiğe baktığımızda zaman geçtikçe alınan yol aynı oranda artmıştır( yol doğrultusundaki her birimdeki fark 10 metredir.) Alınan yolu sürate böldüğümüzde süratı bulabiliriz.
1.bölgede Alınan yol=10 m
Geçen zaman =2 s
Sürat= Alınan yol/ zaman olduğundan
Sürat= 10/2 =5 m/s’dir.
2.bölgede Alınan yol= 20 m
Geçen zaman =4 s
Sürat=Alınan yol/ zaman olduğundan
Sürat= 20/ 4 =5 m/s
3.bölgede Alınan yol= 30 m
Geçen zaman=6 s
Sürat= Alınan yol/ zaman olduğundan
Sürat = 30/6 = 5m/s’ dir.
Yukarıdaki tablonun sürat-zaman grafiğini aşağıdaki gibi çizebiliriz.
Sürat- zaman grafiğinde grafik çizgisi ile zaman ekseni arasında kalan alan alınan yolu verir.
Örnek:
Aşağıda hareketlinin aldığı yol- zaman grafiği verilmiştir. Buna göre;
- Alınan yol- zaman grafiği yukarıdaki gibi verilen hareketli 1. Ve 4. Zaman aralığının da sabit süratla hareket etmiştir. 2. Ve 3. Zaman aralığında alınan yol sabit kalmış yani hareketli durmuştur.
- 4. zaman aralığında alınan yol 1. Zaman aralığından alınan yoldan daha fazladır.
Bu konunun çalışma kağıdına buradan erişebilirsiniz.
Böylelikle İş ve Enerji konusunu tamamladık. Umuyoruz ki bu konuyu yararlı bulmuşsunuzdur. Güncel konular için facebook , google+ ve twitter üzerinden bizi takip edebilirsiniz.
Bizlere destek olmak için sayfanın en altına yorum yapabilir veya sosyal medyadan çalışmalarımızı paylaşabilirsiniz. Geri bildirimleriniz bizim için önemli. Tekrar görüşmek üzere.
<< Önceki Konu Sonraki Konu >>