Periyodik Sistemin Tarihçesi

Elementlerin belirli özelliklerine ve atom numaralarına göre düzenli olarak yerleştirildikleri sisteme periyodik sistem denir.

`

Bilim, insanlık tarihi boyunca bilgi birikimi sonucunda oluşmuştur ve şu anda günümüze kadar gelmiştir. İlk başlarda çok az miktarda element insanlar tarafından bilinirken sanayi devrimi ile birlikte bir çok element bulunmuştur. Öyle ki 1869 yılında yaklaşık olarak 63 tane element olduğu belirtilirken günümüzde doğadaki element sayısının 90 civarında olduğu belirtilmektedir. Bunun dışında pek çok element laboratuvar ortamında insanlar tarafından üretilerek element sayısı 118 ‘e çıkmıştır. Elementlerin bulunması ile artan bilgi birikimi elementleri düzenli bir gruplandırma ihtiyacını doğurmuştur.

Periyodik Sistemin Tarihçesi

Döbereiner (1780-1849), bazı elementlerin oluşturduğu üçlü gruplar olduğunu farketti ve elementleri belirli özelliğine göre sıralayan ilk bilim insanı oldu.

1860’lı yıllarda Newlands (1837-1898), Meyer (1848-1897) ve Mendeleyev, elementlerin atom ağırlıklarına göre listelendiklerinde elementlerin belirli bir noktadan sonra benzer özellikler gösterdiklerini keşfettiler. Newlands 1864 yılında hazırladığı, atom ağırlıklarına göre sıraladığı 51 elementlik tabloda, her sekizinci elementin yaklaşık olarak benzer özellikler taşıdığını (oktavlar ilkesi) ileri sürdü.

perıyodık sıstem
Dimitri MENDELEYEV

Daha sonra Mendeleyev (1871) elementleri atom ağırlıklarına göre (proton ve nötron ) sıralama yaptı.Yaptığı periyodik sistemde bazı yerler boş kaldı ve oraya gelecek elementlerin henüz bulunmadığını belirtti. Öyle ki yaptığı periyodik sistemden sonra bulunan elementler o boşluklarda olmaları gereken özellikte keşfedildiler. Bu keşfin onuru Mendeleyev’e aittir. Mendeleyev’in tablosu, yalnızca önceden bilinmeyen elementlerin bulunmasını sağlamakla kalmamış, aynı zamanda bazı elementlerin kabul edilen atom ağırlıklarındaki hataları düzeltmek için de kullanılmıştır.

`
`

perıyodık sıstem
Henry MOSELEY

Henry Moseley (1887-1915) (Çanakkale savaşında İngilizler tarafında savaşa katılarak öldü,bu olayda çok sarsılan İngiltere hiçbir bilim adamını gönüllü olsalar dahi savaşa göndermeyeceğini kanunlaştırdı.) Günümüzdeki periyodik sistemin kurucusudur.Kendisinden önce gelen bilim adamlarından ayrı olarak elementleri atom numarasına (proton sayısına )göre sıralamıştır.118 tane element periyodik sistemde sırası ile atom numarasına göre dizilmiş bir şekilde yerleştirilmiştir.

Glean Seaborg Periyodik sistemde alt tarafta bulunan  son iki periyodu atom numarasına göre sıralayarak periyodik sistemin son halini almasını sağlamıştır.

Periyodik sistem basit bir elementler tablosu  değildir, fizikteki ve kimyadaki gelişmeleri, elementlerin daha iyi anlaşılması yönünde yansıtan ve yeni elementlerin keşfine yol açan dinamik bir tablodur.

Bu konu anlatımının çalışma kağıdına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Böylelikle Periyodik Tablonun Tarihsel Gelişimi konusunu tamamladık. Umuyoruz ki bu konuyu yararlı bulmuşsunuzdur.

Güncel konular için facebook , instagram ve google+ üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere.

Cevap Yaz